Mamalies » Specials » Bachbloesems

Bachbloesems - een natuurlijke geneeswijze

'Een gezonde geest in een gezond lichaam' is een spreuk die eeuwen oud is. Meestal wordt ze gebruikt om aan te duiden dat je door voldoende te bewegen je geest fit kan houden. De Engelse dokter Edward Bach deed uitgebreid onderzoek naar het omgekeerde: hoe kan je je lichaam gezond houden door emotionele onevenwichten in je geest te genezen? Hij ontwikkelde een systeem van 39 zogenaamde 'bachbloesemremedies'.

Bloesems, zei je?

Dokter Edward Bach ontdekte de helende kracht van 37 plantenbloesems en zuiver bronwater. Elk van deze planten helpt bij een specifiek mentaal onevenwicht. Wie angstig is, schuldgevoelens heeft, jaloers is of depressief, heeft een grotere kans om ook lichamelijk te reageren met ziekte. Het heeft weinig zin om enkel de symptomen van de ziekte (hoofdpijn, hoge bloeddruk, maagklachten, slapeloosheid,...) te behandelen. Als tegelijk ook de wortels van de klacht kunnen aangepakt worden, zal de genezing veel vlotter verlopen en wordt de kans op herhaling kleiner.

Bachbloesems werken dus in op de geest en kunnen als ondersteuning gebruikt worden van de klassieke geneeskunde. Verder kunnen ze ook voorkomen dat emotionele problemen zo erg worden dat ze zich ook fysiek uiten.

Een voorbeeldje graag!

Voor wie het hele gegeven nog erg abstract lijkt, kan een voorbeeld helpen. Eén van de bloesems is Walnut. Deze remedie helpt bij wie uit het lood geslagen is door veranderingen. Kinderen die voor het eerst naar school gaan, kunnen daar behoorlijk van onder de indruk zijn. Ze kunnen slechter gaan slapen omdat er zoveel nieuwe indrukken zijn. Een behandeling met Walnut kan de overgang makkelijker maken.

Zeven categorieën

Dokter Bach deelde zijn bloesemremedies in in zeven categorieën.

GemoedstoestandRemedies
1AngstAspen, Cherry Plum, Mimulus, Red Chestnut, Rock Rose
2OnzekerheidCerato, Gentian, Gorse, Hornbeam, Scleranthus, Wild Oat
3Onvoldoende interesse in het hedenChestnut Bud, Clematis, Honeysuckle, Mustard, Olive, White Chestnut, Wild Rose
4EenzaamheidHeather, Impatiens, Water Violet
5OvergevoeligheidAgrimony, Centaury, Holly, Walnut
6Moedeloosheid of wanhoopCrab Apple, Elm, Larch, Oak, Pine,
7Overbezorgdheid voor het welzijn van anderenBeech, Chicory, Rock water, Vervain, Vine

En hoe werkt dat dan juist?

Bachbloesemremedies koop je in kleine flesjes in een reformzaak of natuurwinkel. Om deze te maken, worden bloesems in een schaal water in de zon gezet. Zodra de bloesems verwelkt zijn, worden ze verwijderd en wordt het water gemengd met wat alcohol om beter te bewaren. Het water dat de energie van de bloesems overgenomen heeft, wordt gebotteld.

Wie bachbloesems gebruikt, kan dat op verschillende manieren.

  • In acute situaties kunnen twee druppels per remedie in een beetje water opgelost worden. Dat wordt in kleine slokjes opgedronken.
  • Wie enkele dagen helende kracht nodig heeft, vult 's morgens een flesje van een halve liter met water en doet er twee druppels van elke nodige remedie in. Doorheen de dag wordt het flesje beetje bij beetje leeggedronken.
  • Wie structurele problemen wil aanpakken, zal vier druppels in een flesje van 30 ml bronwater oplossen en van dit flesje gedurende enkele weken dagelijks vier maal vier druppels nemen.

Kwakzalverij!

Wie heel nuchter is, kan het moeilijk hebben met het idee: energie uit bloesems in water? Puur chemisch gezien zit in de flesjes inderdaad enkel water en alcohol. (Vandaar dat ze zonder problemen kunnen gebruikt worden in combinatie met klassieke geneeskunde en bijvoorbeeld ook bij baby's gebruikt worden.)

Toch zijn vele sceptici al aangenaam verrast door het effect van bachbloesems. Dat het niet zomaar gaat over een placebo-effect, bewijzen de goede resultaten die moeders halen bij hun jonge baby of eigenaars die hun huisdieren zien veranderen dankzij bachbloesems.

37, 38 of 39?

Het totale aantal bachbloesemremedies is 39. Deze bestaan uit 37 bloesemremedies, de remedie Rock Water (de energie van bronwater) én de samengestelde Rescue Remedy. Deze laatste is samengesteld uit vijf remedies en wordt gebruikt in noodgevallen.

Bachbloesems - hulp bij moedeloosheid of wanhoop

De zesde categorie die dokter Edward Bach onderscheidde in zijn 38 bloesemremedies, is die groep van bachbloesems die geschikt is om mensen die lijden aan moedeloosheid of wanhoop te helen. Vijf remed…

Bachbloesems - hulp bij onvoldoende interesse in het heden

Het is een oude Zen-filosofie: als je eet, eet dan, als je slaapt, slaap dan, als je loopt, loop dan... Wellicht zal iedereen zich wel eens betrappen op het feit dat hij meer bezig is met het verleden…

Bachbloesems - overbezorgdheid voor het welzijn van anderen

De zevende en laatste categorie die Dokter Edward Bach onderscheidde, noemde hij de remedies voor overbezorgdheid voor het welzijn van anderen. Vijf van de 38 verschillende bloesems werden in deze gro…

Bachbloesems - vier bloesems die helpen bij overgevoeligheid

Het is niet eenvoudig om altijd even sterk te staan. Heel vaak worden je gevoelens beïnvloed door wat anderen van je denken, door de sfeer in je nabije omgeving, door het gedrag of de woorden van ande…

Bachbloesems - vijf bloesems die helpen bij angst

Angst werkt verlammend of geeft je stress. Van angst kan je niet slapen of niet meer helder denken. Angst slaat op je maag of je darmen... Een heel diepe emotie als angst kan zich fysiek op tal van ma…

Bachbloesems - zes bloesems die helpen bij onzekerheid

Dokter Edward Bach deelde zijn 38 bloesemremedies op in zeven grote categorieën. De tweede categorie noemde hij 'onzekerheid'. Hij deelde zes bloesems in deze groep in, die volgens hem helpen om de me…
Gepubliceerd door Mamalies op 23-05-2007, laatst gewijzigd op 28-12-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.