Mamalies » Specials » Belgisch limburg

Plekjes in Belgisch Limburg - het bezoeken waard

Plekjes in Belgisch Limburg - het bezoeken waard De Belgische provincie Limburg heeft heel wat troeven in handen. Ze is gekend als een fietsparadijs en wandelaars kunnen genieten van de landschappen van de verschillende regio's. De Limburgse steden zijn gastvrij en gezellig, in de dorpen kan je vaak terecht voor hoevetoerisme. Er zijn talloze mogelijkheden om te logeren en de streekgerechten en -bieren smaken altijd naar meer. In Limburg vind je een mozaïek van veelzijdigheid, waar je niet op uitgekeken raakt. Elke keer ontdek je iets nieuws.

Haspengouw

Het volledige zuidelijke gedeelte van Limburg, van Halen tot Riemst en al wat daar onder ligt, wordt tot de regio Haspengouw gerekend. De grond van deze streek bevat veel leem en is erg vruchtbaar. Daarom is Haspengouw altijd een rijke streek geweest, met veel en lekker eten en drinken. Wie door de dorpen rijdt komt regelmatig grote vierkanthoeves tegen, al dan niet gerestaureerd tot sfeervolle horecagelegenheden.

De streek wordt ook het Kastelenlandschap genoemd. Meer dan honderd kleine en grote kastelen liggen verspreid over de regio. De landcommanderij Alden Biesen in Bilzen is het meest bekende voorbeeld. Abdijen, kerken en begijnhoven profiteerden ook van de rijkdom van deze streek. Vele culturele schatten werden op deze plaatsen bewaard.

Tijdens de lente moet je in Haspengouw geweest zijn op het moment dat de fruitbomen in bloei staan. De boomgaarden vol witte bloesems zijn een waarachtig stukje meesterwerk van de natuur.

Kempen

De Limburgse Kempen strekt zich uit over het noordelijke deel van Limburg, aan de grens met Nederland van Lommel tot Bree, meer zuidelijk van Lummen tot Zutendaal. De Kempen wordt doorkruist door de Mijnstreek en wordt getypeerd door de zandvlaktes, bossen en heide.

In tegenstelling tot de grond van Haspengouw bestaat de Kempen uit zandgrond. Boeren moesten veel harder werken om uit deze arme grond hun oogst te telen. Hoeves waren minder rijkelijk, kastelen vind je er nauwelijks.

Naast het zand vind je echter ook grote watervlaktes en kan je tijdens je wandel- of fietstocht de watervogels observeren. In de Kempense bossen is het aangenaam fietsen. Dankzij het fietsroutenetwerk rij je nooit verloren.

Wie zich echt helemaal wil onderdompelen in de natuur kan naar de stiltegebieden gaan, zoals in Sint-Maartensheide en De Luysen in Kempen-Broek.

Voor kinderen is er heel wat avontuur te beleven in de Kempen. Met twee subtropische zwemparadijzen, een grote indoor speelwereld of de exotische Discovery Bay in Lommel kan hun vakantie niet meer stuk.

Maasland

In het oosten van Limburg stroomt de Maas van Lanaken tot Kinrooi. Het Maasland staat volledig in het teken van de rivier. Het water heeft al eeuwenlang voor vruchtbaarheid gezorgd, de rivier en haar omgeving vormen een hele eigen biotoop met zeldzame dieren en bijzondere planten.

De grens met Nederland is altijd dichtbij, de Maasdorpjes en -steden hebben een heel eigen karakter en uiteraard drukt het watertoerisme een belangrijke stempel op deze regio. Je kan er met je eigen boot terecht, of er één huren. Een boottocht met de 'Paep van Meinecom' naar het Nederlandse Thorn is ook een optie. In het Nationaal Park Hoge Kempen kan je door dennebossen en heidevlakten wandelen, en ontdek je de natuur in volle pracht.

Dit geheel is verweven met een mozaïek van cultuur: de Maasstadjes en -dorpen hebben historische kernen, in Maaseik stond de wieg van de gebroeders Van Eyck...

Mijnstreek

De mijnstreek volgt de as waar tussen 1901 en 1992 steenkool gevonden werd in de ondergrond. Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Genk, As en Maasmechelen dragen de sporen van de oude mijnindustrie.

Dit vertaalt zich in het landschap, met mijnterrils en hier en daar nog een oude schachtbok met de typische grote ronde wielen. De aanwezigheid van de mijnen heeft zich ook in de samenleving van deze regio genesteld. De mediterrane sfeer vind je nergens anders in Limburg terug. De mijnstreek is multicultureel, je waant je veel zuidelijker als je in een Spaans of Grieks, Turks of Italiaans restaurant terechtkomt of een moskee bezoekt.

Midden in dit geheel vind je Bokrijk, het grote domein waar je ondergedompeld wordt in het verleden van Vlaanderen.

Voerstreek

Voeren is een verzameling van zes kerkdorpen: Moelingen, 's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal. Deze regio is een Vlaamse enclave binnen Wallonië en grenst aan Nederland. Het is het enige stukje Limburg dat ten oosten van de Maas ligt.

In Voeren vind je de langste spoorwegtunnel én het hoogste punt van Vlaanderen. Luik, Aken en Maastricht liggen vlakbij.

De natuur is er overweldigend, de dorpjes zijn pittoresk. Bossen en weilanden, holle wegen en kleine riviertjes, kastelen en kapelletjes,... Als je wandelt of fietst in Voeren, kom je ogen tekort...

Plekjes in Belgisch Limburg - de mergelgrotten in Riemst

In het oosten van Limburg, op de grens met Nederland, ligt de gemeente Riemst. Uit de ondergrond van deze gemeente werd gedurende eeuwen kalksteen gewonnen om als bouwmateriaal te gebruiken. Dit resul…

Plekjes in Belgisch Limburg - Het blotevoetenpad

Iedereen die er al geweest is, moet het toegeven. Het is een heel bijzondere sensatie: bijna twee kilometer lang wandel je door de natuur op blote voeten. Je voelt schors en stenen, hout en zand, gras…
Gepubliceerd door Mamalies op 16-05-2007, laatst gewijzigd op 28-12-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.